Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Λαγγίτες η Λαλλαγγίτες

Δείτε το album...

Λαλαγγίτες- Πάρτυ 2008

Οι λαγγίτες ηταν ένα έδεσμα που το έφτιαχναν στη Θράκη πολύ συχνά.
Δεν μπορούσε όμως να λείπει από κανένα σπίτι στις 9 Μαρτίου των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων. ήταν ένα έθιμο που επέβαλε την παρασκευή και το μοίρασμα τους στα σπίτια του χωριού.
Συνήθιζαν μάλιστα να λένε τη μέρα * σαράντα φάει, σαράντα πιει, σαράντα δώσε ψυχή* πιστεύοντας πως ετσι θα συγχωρεθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που είχαν φύγει από τη ζωή.
Παλιότερα τις λαγγίτες τις ψήνανε στο *σάτσι*. Ενα σκεύος που δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Ηταν κατασκευασμένο από πέτρα και είχε σχήμα στρογγυλού δίσκου.
Συνήθιζαν να τις σερβίρουν με βούτυρο το οποίο έλιωναν πάνω σε ζεστή λαγγίτα σε συνδυασμό με ζάχαρη η λάδι και ζάχαρη με και μερέντα, το μέλι και τα καρύδια ηταν δυσεύρετα.
Εμείς αναβιώσαμε και φέτος το ωραίο αυτό έθιμο και με λίγο καβουρμά νηστίσιμο και λίγο ουζάκι, λίγο καθυστερημένα από την πραγματική ημερομηνία λόγω του χορού μας που φέτος το πήγαμε λίγο παραπίσω.
Ευχαριστούμε τις κυρίες Σούλα , Ελένη και Βούλα που φρόντισαν για τις νοστιμιές και την όμορφη βραδιά στο Συλλογό μας και φυσικά όλους οσους περεβρέθηκαν που έφυγαν σκασμένοι...(από το φαΐ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: