Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Οι καλεσμένοι του Χορού μας

Το μουσικό σχήμα ″ΟΔΡΥΣΕΣ″ δημιουργήθηκε το 2004 από Δραμινούς Θρακιώτες οργανοπαίχτες, που βρίσκονται χρόνια στον χώρο της παράδοσης και τους έφερε κοντά η αγάπη και το μεράκι τους για την θρακιώτικη μουσική και οι κοινές αντιλήψεις τους γι’ αυτήν. Η επωνυμία ″ΟΔΡΥΣΕΣ″ επιλέχθηκε για να συμβολίσει την θέληση για ενότητα και ομοψυχία του Θρακικού στοιχείου, καθώς και του ίδιου του σχήματος, αφού οι Οδρύσες ήταν το ισχυρότερο Θρακικό φύλο που κατόρθωσε να ενώσει τις 22 Θρακικές φυλές σε ένα βασίλειο και βοήθησε στην ουσιαστική επαφή και επικοινωνία των Θρακών με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Την ομάδα αποτελούν οι :
Παπαδημητρίου Νίκος – γκάιντα Καλαβρινός Γιώργος – καβάλι, φωνή
Κούκος Σπύρος – θρακιώτικη λύρα Ντεμίρ Κώστας – ακορντεόν –πλήκτρα
Κιουπλιώτης Θόδωρος – λαούτο Γεωργιάδης Κώστας – νταούλι

Σκοπός του συγκροτήματος είναι η ανάδειξη και η προβολή της μουσικής παράδοσης της ενιαίας Θράκης μέσω των αρχέγονων μουσικών οργάνων της. Η συνήχηση των οργάνων αυτών καθώς και ο τρόπος που αποδίδουν τη θρακιώτικη μουσική δίνουν το ιδιαίτερο μουσικό ηχόχρωμα της Θράκης, τον δυναμισμό, την τραχύτητα, αλλά συγχρόνως και την γλυκύτητα της μουσικής αυτής.Το ιδιαίτερο αυτό μουσικό ηχόχρωμα είναι που προσδίδει τη μοναδικότητα στο μουσικό σχήμα ″ΟΔΡΥΣΕΣ″ και βοήθησε ώστε η εμβέλειά του σχήματος να ξεπεράσει τα όρια της Μακεδονίας και της Θράκης. Επιπλέον , στόχος των ″ΟΔΡΥΣΩΝ″ είναι να ωθήσουν τους σύγχρονους Έλληνες να συγκινηθούν και να γλεντήσουν με αγνά παραδοσιακά ακούσματα, ανασύροντας παράλληλα από την αφάνεια άγνωστα τραγούδια και σκοπούς που χάνονται.

Το ρεπερτόριο του σχήματος δεν περιορίζεται μόνο στον μουσικό χώρο της Θράκης, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες συγγενικές μουσικά περιοχές που χρησιμοποιούν τα ίδια όργανα ( τραγούδια των γηγενών κατοίκων της Δράμας και της υπόλοιπης Μακεδονίας ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: