Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

Το έθιμο της Βαρβάρας

Δύο μέρες νωρίτερα,στις 2 Δεκεμβρίου, θα εορταστεί για 4η φορά το έθιμο της Βαρβάρας, από το σύλλογό μας. Το έθιμο περιλαμβάνει την προετοιμασία και ....κατανάλωση της "βαρβάρας" δηλαδή ενός χυλού από βρασμένο σιτάρι και στολισμένου με σύκα, σπόρους ροδιού, σταφίδας και ότι άλλο βάζει η κάθε νοικοκυρά και που κάνει την κάθε "βαρβάρα" ξεχωριστή. Και φέτος, την "βαρβάρα" ανέλαβαν να φτιάξουν μέλη του συλλόγου, όπως μέλη του συλλόγου αλλά και φίλοι τους θα αναλάβουν να την ...τιμήσουν. Παραδοσιακά θα ακολουθήσει θρακιώτικο γλέντι...μέχρι τελικής πτώσεως.....

Λίγα λόγια για το έθιμο:

Κατά το συναξάρι η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε κάπου στην Ανατολή γύρω στο 300μ Χ και εμαρτύρησε με τους τελευταίους διωγμούς των Χριστιανών.
Ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας, ο Διόσκουρος, φανατικός διώκτης των χριστιανών είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους.
Έτσι κάθε χριστιανική οικογένεια μαγείρευε ό,τι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στη κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες, και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν.
Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται Βαρβάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: